ZA BOLJE KORISNIČKO ISKUSTVO, AŽURIRAJTE INTERNET PREGLEDNIK. PROVJERITE OVDJE ZA NAJNOVIJU VERZIJU.


FOR A BETTER EXPERIENCE, KEEP YOUR BROWSER UP TO DATE. CHECK HERE FOR LATEST VERSIONS.

08

Liječenje zuba

Ordinacija Vuić - ProtetikaLiječenje zuba (endodoncija) je postupak koji čuva zub. Uključuje devitalizaciju („vađenje živca“) i obradu unutarnjeg dijela zuba (pulpe i kanala korijena zuba). Dobro i stručno liječen zub dugo će ostati u Vašim ustima.

Neki od simptoma koji bi mogli upućivati na potrebu za endodontskim liječenjem:

 

  • spontana bol ili “kucanje” u zubu
  • bol za vrijeme žvakanja
  • osjetljivost na hladno i toplo
  • postojanje fistule ili otekline koja može biti i bezbolna

Unutar vanjske tvrde supstance zuba nalaze se krvne i limfne žile koje prehranjuju zub, te živci koji zubu daju osjetljivost. Kanal korijena zuba predstavlja vezu s krvnim žilama i živcima cijelog tijela. Dublji zubni karijes ili povreda (fraktura) zubnog tkiva dovest će do ozljede pulpe zuba i često kao posljedica nastaje infekcija krvnih žila i živca unutar zuba. U takvim primjerima potrebno je provesti tzv. endodontski tretman ili liječenje zuba.
Takav zub nije za vađenje kao što često pacijenti misle. Najbolji implantat je vaš zub!

Endodontski tretman ( liječenje zuba ) sastoji se u uklanjaju raspadnutog i inficiranog tkiva iz pulpne komorice i kanala korijena zuba te hermetičkom punjenju kanala odgovarajućim posebnim sredstvima.

Dr Vuić - Vađenje zuba

Oštećena ili inficirana pulpa neće zacijeliti sama od sebe. Infekcija će se proširiti na okolna zubna tkiva ukoliko se zub ne liječi, kost u okolini zuba će degenerirati i na kraju se zub gubi. Bol se najčešće pojačava dovodeći pacijenta u hitnu stomatološku službu. Kao posljedica toga zub se mora vaditi, što izaziva nove posljedice unutar cijelog stomatognatog aparata. Iako je vađenje (ekstrakcija) zuba manje skupa nego liječenje zuba, na kraju je najskuplje nadomještanje izgubljenog zuba implantatom ili mostom. Ako imate ikakve šanse, sačuvajte svoje zube.

Endodontski tretman u ordinaciji dr Sanje Vuić traje jednu ili dvije posjete. Najprije ćete dobiti lokalnu anesteziju da bi područje rada bilo bezbolno. Kanal se obrađuje specijalnim intrakanalnim instrumentima Protaper ili Reciproc kako bi se uklonilo sve raspadnuto tkivo, obilno se ispire i dezinficira. Tako pripremljeni kanali spremni su za punjenje – posebnim štapićima gumaste konzistencije – gutaperkom.

Ako je zub preslab, u kanal zuba se stavlja kolčić koji će učvrstiti zub. Na kraju se na liječeni zub postavlja kruna kako bi se zaštitio od loma.
Više od 95% endodontski liječenih zuba je uspješno izliječeno.

Imate pitanje ili se želite naručiti? Rado ćemo vam dati savjet i ponuditi rješenje!
Kontaktirajte nas

Puknuti zub
Vađenje zuba
Keramičke krunice

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.