01

Estetski ispuni

estetski ispuni, bijela plomba, estetika zuba, zamjena ispuna, ordinacija sanja vuić, zagrebEstetski ispuni su ispuni koji svojom bojom, oblikom i funkcionalnošću imitiraju prirodni zub. To su bijeli ispuni koji se mogu izrađivati direktno u ustima od kompozitnih materijala ili indirektno u laboratoriju od keramike. Materijali koji se koriste su kompoziti nove generacije IPS Empress Direct, Tetric Evo Ceram Bulk Fill, GC Gradia i Gaenial.

Estetski ispuni sačinjeni su od kompozitnih smola koje čine čestice mikroskopskih zrnaca. Od 1960. godine, kada se pojavljuju u stomatologiji, kompoziti se koriste samo na prednjim zubima. Od tada se kompoziti usavršavaju, te se danas uspješno mogu koristiti i na stražnjim zubima.

estetski ispuni, bijele plombe, kompozit, estetika, zatvaranje razmaka, osmijeh, ordinacija sanja vuić, zagreb

Najljepši estetski ispuni su keramički ispuni koji se izrađuju u laboratoriju. Nakon preparacije (brušenja) zuba uzima se otisak na osnovu kojeg tehničar u laboratoriju izrađuje ispun od biokompatibilne keramike po najvišim standardima estetike, primjerice IPS Empress ili IPS e.max. Tada govorimo o inlayju, onlayju, overlayju ili vonlayju (kombinacija ljuskice za zube, tj. veneera, i onlayja) – ovisno o tome koliki se dio zuba nadomješta.

Kad estetski ispuni zadovolje najviše standarde estetike, zub izgleda kao prirodan. Riječ je o kompozitnim ispunima koji u potpunosti odgovaraju boji Vašeg zuba te su stoga neuočljivi. U svakodnevnom govoru često ih nazivamo «bijelim» ispunima.

Imate pitanje ili se želite naručiti? Rado ćemo vam dati savjet i ponuditi rješenje!
Kontaktirajte nas

Neke od indikacija za estetski, kompozitni ispun:

  • Karijes
  • Fraktura krune zuba
  • Zamjena amalgamskog “sivog” ispuna
  • Estetske korekcije boje i oblika zuba
Ljuskice za zube (veneers)
Keramičke krunice
Inlay, onlay i overlay

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.