14. srpnja 2019.

Zubobolja ne treba pokvariti godišnji odmor

Postotak pacijenata za zuboboljom u toplim mjesecima se povećava. Najčešći uzrok problema su neliječeni zubi ili loše endodontski liječeni zubi koji već imaju tinjajući (kronični) upalni proces, koji se uslijed topline i  pada imuniteta razbukta u akutni upalni proces. Simptomi su najčešće bol na zagriz, oteklina mekog tkiva iznad zahvaćenog zuba, tupa bol ili jaka pulsirajuća bol. Takva situacija svakako zahtijeva dentalni zahvat kod kojeg se brušenjem zuba pristupi korijenskim kanalima (endodontskom prostoru) i zub se “otvori da diše”. U principu, bolovi se odmah smanjuju, a ovisno o težini upale prepisuje se i antibiotik.

Iz svega navedenog važno je razumijeti zašto treba redovito odlaziti stomatologu na kontrole: jedino tako će se spriječiti da neki skriveni karijes dovede do upale u zubu (“upale živca”), odnosno da se  liječeni zub kontrolira i spriječe neugodnosti. Stvar postaje još gora ukoliko ste na odmoru koji ste toliko dugo čekali- zubobolja ga sigurno može pokvariti!

Redovite kontrole kod stomatologa svakih 6 do 9 mjeseci su briga za oralno zdravlje : ne samo što ćete spriječiti zubobolju, već ćete zasigurno izbjeći složenije i skuplje zahvate poput vađenja zuba i umetanja implantata, odnosno protetskih nadomještanja izgubljenih zuba.

Želimo Vam ugodan i bezbrižan godišnji odmor, bez hitnih posjeta stomatologu!:)

 

 

Puknuti zub
Liječenje zuba