30. kolovoza 2018.

Zaustavite hrkanje!

Što je hrkanje, kako nastaje i kako ga se riješiti?

To si pitanje postavlja 40% populacije u industrijaliziranim zemljama koji hrču.

Opušteni tonus mišića za vrijeme sna uzrokuje suženje gornjeg respiratornog trakta. To suženje ubrzava zračnu struju. Zbog toga razne strukture gornjeg respiratornog trakta počinju vibrirati i stvarati buku koju nazivamo hrkanje. Dakle, hrkanje je mehanički proces koji se može suzbiti mehanički. Lagano ili primarno hrkanje nema posljedice na zdravlje, dok jako glasno, abnormalno hrkanje ima.

Sleep apnea je kratkotrajni prestanak disanja koji nastaje za vrijeme sna, a može trajati od nekoliko sekundi do nekoliko minuta. U određenom stupnju težine može biti ozbiljna bolest koja neće uzrokovati samo nesanicu tokom dana već i ozbiljne sistemske bolesti. Postoje tri oblika sleep apneje: opstruktivna apneja (postoji fizička barijera prolazu zraka, kolaps zračnog puta), centralna apneja (centralni živčani sistem šalje krive signale mišićima koji sudjeluju u disanju) i kombinirana. Hrkanje se uobičajeno javlja uz opstruktivni oblik apneje.

Terapija:

Podrazumijeva nošenje naprave Silensor-sl koja se sastoji od jedne transparentne udlage za gornju čeljust i jedne za donju. Donja čeljust se drži u određenom položaju pomoću dva spojnika koja su pričvršćena bočno na udlage. Naprava djeluje tako da se suprostavlja sužavanju respiratornog trakta. Brzina udahnutog zraka se smanjuje, a time i vibracije mekog tkiva koje proizvode buku.

Naprava omogućava pokrete čeljusti, ali ne i padanje donje čeljusti prema straga. Zbog toga je Silensor-sl ugodan za nošenje, a u isto vrijeme učinkovita zaštita od hrkanja. Klinički testovi pokazuju znatan napredak u redukciji hrkanja, više od 80% i redukciju apneje više od 50%.