16. travnja 2019.

Zašto moram nositi retainer?

Lijepi bijeli osmijeh pacijentice nakon ispravljanja zuba u Ordinaciji Vuić

Svaka ortodontska terapija, bila ona fiksna ili mobilna, zahtijeva pažnju i posvećenost pacijenta. Nakon njezinog uspješnog privođenja kraju,  pacijent nagrađen je onim što je oduvijek priželjkivao – lijep i pravilan osmijeh! No, skidanje aparatića ne znači i kraj ortodontske terapije. Zubi nakon terapije zadržavaju tendenciju vraćanja na svoje stare, nepravilne pozicije. Kako mjeseci ili godine nošenja aparatića ne bi bile uzalud, pacijent mora nositi retainer, napravu koja će zube držati na novim pozicijama i čuvati pravilan osmijeh.

Retainer se obično postavlja na dan skidanja aparatića, a, ovisno o slučaju i preporuci liječnika dentalne medicine, može biti:

Fiksni retainer (žica)

Fiksni retainer tanka je metalna žica koja se kompozitom pričvršćuje s unutarnje strane ispravljenih zuba. Ona prati pravilni luk zuba i svojim djelovanjem sprječava njihovo pomicanje. Jednom kad se postavi, fiksni retainer može odstraniti samo liječnik dentalne medicine.

Prednosti:

  • Žičani retainer postavlja se s unutarnje strane zuba te je potpuno nevidljiv!
  • Pacijent ne mora misliti na umetanje i skidanje retainera – ne postoji šansa za neredovito nošenje i ponovno pomicanje zuba.
  • Nakon nekoliko dana privikavanja, zaboravit ćete da ga imate. 🙂

Mobilni retainer (retencijske udlage)

Mobilni retainer je prozirna udlaga koju liječnik dentalne medicine izrađuje prema individualnom otisku ispravljenih zuba pacijenta. Ona osigurava ostanak zuba na svojim pravilnim pozicijama.

Prednosti:

  • Retencijska udlaga diskretna je i jednostavna za korištenje.
  • Može se izvaditi u bilo kojem trenutku, što olakšava provođenje oralne higijene tijekom nošenja.
  • Ima dvije funkcije: čuva pozicije zuba i, kad je potrebno, sprječava njihovo škripanje noću.

Kombinirana retencija

Kombinirana retencija podrazumijeva kombinaciju fiksne i mobilne retencije. Ona se uglavnom koristi u slučajevima s povećanim rizikom od remisije, odnosno ponovnog pomicanja zuba. Također, kod svakog pacijenta postoji mogućnost gubitka retencijske udlage ili pucanja žice – tada drugi retainer služi kao osiguranje i sprječava pomicanje zuba do posjeta stomatologu.

 

Six Month Smiles Estetska ortodoncija
Inman Aligner
ClearSmile Aligner