10. rujna 2018.

Za zdrave zube grickajte sir!

Osim što redovito četkate svoje zube i posjećujete svog stomatologa dva puta godišnje, na smanjenje nastanka karijesa možete utjecati svojim prehrambenim navikama.

Odavno je poznato da hrana utječe na oralno zdravlje te da neke namirnice pospješuju nastanak karijesa dok druge povoljno utječu na zdravlje vaših zubi.

Kariogenost (pojavnost karijesa) neke namirnice ovisi o njenom sastavu (šećeri), duljini izloženosti zuba toj namirnici, količini koja se konzumira, kao i dijelu dana kada ju konzumirate (noću). Namirnice ne uzrokuju direktno karijes nego pospješuju uvjete za nastanak karijesa.

Sir je jedna od namirnica koja ima značajan antikarijesogeni učinak. Nakon konzumiranja sira rapidno se povećava pH u ustima. Sir sadrži supstancu tiramin koji povećava salivaciju u ustima, a posredno i ph usne šupljine. Povećano lučenje sline je i prirodan način obrane od kiselog pH u ustima nakon obroka. Osim toga, sir sadrži kalcij i fosfate koji u usnoj šupljini stvaraju zaštitni sloj na zubima od kiselina koje se stvaraju nakon obroka. Ovi pozitivni učinci sira odnose se na sir kao samostalnu namirnicu! Oni se poništavaju ako se sir konzumira u npr. kolačima.

Jedite sir nakon slatkog obroka ili konzumiranja vina za blistav i zdrav osmijeh!