13. prosinca 2020.

USNICE- OKVIR ZA SLIKU

Senzualna usta idealnih proporcija danas su praktički svima dostupna. U ordinaciji dentalne medicine često nakon završenog stomatološkog rada; ravnanja zubi, izbjeljivanja zubi ili ljuskica za zube trebamo onu “višnju na torti” a to su lijepe usnice.

Postoje trendovi u oblikovanju usnica kao što su tzv. Russian lips, no one ne stoje na svakom licu i često mogu izgledati nakaradno. Lijepa usta se baziraju na zlatnom rezu: odnos gornje i donje usnice iznosi 1:1,618 kao i mnoge strukture na licu. Jeste li znali da razmak između očiju ostaje stalan cijeli život i njegova širina u odnosu na širinu usnica bi trebala iznositi 1:1,618?

Kod mlađih osoba obično filerima poboljšavamo proporcije i volumen, dok kod starijih s gubitkom tonusa mišića i masnog tkiva često treba nadomjestiti volumen i izbrisati bore oko usnica, odnosno podignuti kutove usana. Gubitak zuba, istrošeni i stanjeni zubi mogu doprinijeti upadanju usnice pa osoba izgleda starije i stoga je vrlo važno za lijepe usnice imati potporu zuba, ponekad će biti dovoljno nadomjestiti jedan zub ili nadograditi strukturu zuba ljuskicama za zube.

Koja metoda je najbolja za svakog pacijenta može odrediti doktor dentalne medicine koji na osnovi znanja, iskustva procjenjuje kako doći do savršenog osmijeha i onda ga uokviriti lijepim, senzualnim usnicama.