6. ožujka 2019.

Upotreba lasera u stomatologiji

SiroLaser Blue dentalni laser proizvođača Sirona

Laser (Light Amplification by stimulated Emission of Radiation) mehanička je naprava koja stvara zraku svjetla, odnosno elektromagnetsku energiju vidljivog ili nevidljivog dijela spektra. Danas se laser smatra jednim od najrevolucionarnijih izuma 20. stoljeća. Od svog izuma 60-ih godina prošlog stoljeća do danas, laserska tehnologija intenzivno se razvijala i naišla na široku primjenu kako u industriji, znanosti i medicini tako i u stomatologiji.

Komparativne prednosti upotrebe lasera u stomatologiji u odnosu na tradicionalne metode zasigurno su njegova jednostavnost primjene i bezbolnost, kao i činjenica da značajno skraćuje oporavak i ubrzava liječenje. S obzirom na tkivo koje se njime tretira, razlikujemo lasere za meka tkiva (kao što je gingiva) i one za tvrda tkiva (poput zuba i kosti).

Meki laser u stomatologiji primjenjuje se u oralnokirurškim zahvatima, parodontologiji, endodonciji, terapiji boli i upalnih stanja te izbjeljivanju zuba.

U endodonciji (liječenju zubnih kanala) laser se koristi kao nadopuna konvencionalnom liječenju zbog svoje sposobnosti da reducira broj mikroorganizama u inficiranom kanalu.

U parodontologiji se koristi za oblikovanje gingive (gingivektomiju) te redukciju mikroorganizama u parodontalnim džepovima te poticanje regeneracije i cijeljenja tkiva. Pacijenti koji su, uz klasičnu parodontalnu terapiju, tretirani i laserom, pokazuju značajno poboljšanje simptoma i usporen razvoj bolesti.

U oralnokirurškim zahvatima (odstranjivanje frenuluma, gingive, lezija različitog porijekla, otvaranje implantata) laser se pokazao bržim i bezbolnijim od skalpela, a tkivo nakon postupka brže cijeli, kraći je postoperativni oporavak, a tkivo zarasta bez ožiljka.

Dentalni laser Dr Vuić

U liječenju afti, herpesa i raznih upalnih stanja laser djeluje procesom biostimulacije, gotovo trenutačno uklanja bol i regenerira tkivo. Uz terapeutsko djelovanje, dokazan je i preventivni učinak na tretirano tkivo.

U terapiji trigeminalne neuralgije i parestezije, te liječenju poremećaja temporomandibularnog zgloba i miofacijalnog bolnog sindroma laser pokazuje odlične rezultate, smiruje simptome i smanjuje bol.

U našoj ordinaciji koristimo Sirolaser blue, renomirane tvrtke Dentsply Sirona, prvi dentalni diodni laser na tržištu koji koristi plavu, infracrvenu i crvenu valnu duljinu što nam omogućava svakodnevnu primjenu lasera u različitim terapijskim postupcima.

 

 

Dentalni laser u kirurškim zahvatima
Liječenje bolnih stanja dentalnim laserom
Parodontološka terapija dentalnim laserom