30. kolovoza 2018.

Trauma zubi u djece

trauma zubi u djece

Prije nekoliko dana počela je nova školska godina. Školarce su dočekali brojni izazovi. To je i vrijeme kad su učestalije pojave trauma zubi. Najveća incidencija ozljeda kod djece u trajnoj denticiji javlja se između 7. i 11. godine života i to dva puta češće kod dječaka. Incidenti se događaju najčešće kao posljedica padova, ozljeda u prometu, ozljeda kod sportskih aktivnosti i prilikom fizičkog zlostavljanja djeteta (na što posebno treba obratiti pozornost).

Ovisno o tome o kakvoj se ozljedi radi, slijedi i odgovarajući terapijski postupak. Uz ozljede zubi često su prisutne ozljede mekih i koštanih tkiva, traume glave i drugih dijelova tijela. Zbog toga terapijski postupak često traži multidisciplinarni pristup.

Tijekom pregleda stomatolog će vas pitati o uzroku i načinu na koji se trauma dogodila. Pregledom će utvrditi vrstu i opseg ozljede. Učiniti rengensku snimku i na temelju dobivenih informacija započeti potrebnu terapiju.

Najčešće se radi samo o blažoj ozljedi (kontuziji) zuba, pri kojoj je prisutna samo bolna osjetljivost uz eventualnu blagu pomičnost.

U 10% slučajeva dolazi do izbijanja (avulzije) zuba. Replantaciju (vraćanje zuba u alveolu) važno je učiniti što prije kako bi se povećala vjerojatnost za uspijeh terapije. Uspijeh terapije u direktnoj je korelaciji s vremenom u kojem je zub bio izvan alveole. Najbolje bi bilo zub kratko isprati hladnom vodom ili fiziološkom otopinom te ga čim prije vratiti u alveolu. Ukoliko to nije moguće trebalo bi ga pohraniti u vlažni medij (mlijeko, slinu, fiziološku) te što prije doći s djetetom stomatologu.