10. rujna 2018.

Svjetliji zubi za ljepši osmijeh

osmijeh pacijenta koji izbjeljuje zube u ogledalu

Obojenje zubi može postati nedostatak koji utječe na samopouzdanje i sliku o sebi, smetnja u socijalnom kontaktu, čak i prilikom zapošljavanja.

Potreba za izbjeljivanjem nadilazi isključivo estetske razloge. Stoga, ne čudi sve češće zanimanje pacijenata za tom vrstom tretmana.

Neka od češćih pitanja odnose se na dob u kojoj se može provoditi izbjeljivanje, te štetnost odnosno toksičnost za organizam i zube. Dob ne predstavlja nikakvu kontraindikaciju za izbjeljivanje. Svjetliji zubi djeluju zdravije, a i doprinose mladenačkom izgledu i privlačnijem osmijehu. Boja zuba trebala bi biti ista ili malo svjetlija od boje bjeloočnica. A kad ste zadovoljniji osmijehom, više se smijete, što povećava šansu i za uspjeh u ostalim aspektima života.

Zanimljiva je i činjenica da sredstva za izbjeljivanje imaju i posredni učinak na zubno meso i pomažu njegovoj regeneraciji. Zapravo je tehnika tako i otkrivena. Na početku se upotrebljavala za liječenje iritacija zubnog mesa. Također postupak izbjeljivanja siguran je i za zube, zubno meso i ostala meka tkiva u ustima. Sredstva za izbjeljivanje u ordinaciji i kod kuće pomoću udlaga imaju neutralnu ph vrijednost što nije slučaj sa sredstvima koja se kupuju u slobodnoj prodaji. Ona, iako jeftinija, najčešće sadrže kisele otopine koje mogu oštetiti zub.