24. listopada 2019.

Sve o keramičkim ljuskicama

Što su ljuskice?

Protetski nadomjestci kojima se minimalno invazivno može uljepšati osmijeh. Poput nove cakline na zubu:)

Koja je razlika između ljuskica i krunica?

Kako bi na zubu nosaču bilo dovoljno prostora za debljinu materijala krunice, potrebno ga je obilnije izbrusiti nego li za ljuskicu. Krunice su indicirane kod liječenih (avitalnih) zuba ili pak onih s kompozitnim ispunima, dok su ljuskice izbor u situaciji kada oblik, boju ili položaj zdravog zuba želimo korigirati sa što manje brušenja ili bez njega.

Izrađuju se od visoko kvalitetne keramike koja u potpunosti imitira prirodnu morfologiju i boju zubne cakline. Ljuskice su vrlo tanke fasete koje zahtijevaju detaljan plan izrade i vrlo precizno brušenje.

 

 

Koja je razlika između keramičkih i kompozitnih ljuskica?

Kompozitne ljuskice se u pravilu izrađuju direktno u ordinaciji od kompozitnih materijala. One mogu poslužiti kao privremeno rješenje (npr. privikavanje pacijenta na novi oblik zuba), ali periodično zahtijevaju korekcije i poliranje za razliku od keramičkih ljuskica koje su trajno rješenje. Keramičke ljuskice su idealne za pravilan dosjed što je važno za zdravlje desni i parodonta. Također, kompozit u odnosu na keramiku nema mogućnost potpune imitacije prirodnog zuba te je usklađivanje boje kompozitne ljuskice s ostatkom zuba zahtjevan izazov.

 

 

Kako da znam hoću li biti zadovoljan svojim novim osmijehom?


U tom slučaju postoji mogućnost izrade wax-up modela u laboratoriju gdje se vosak nanosi na gipsani model zuba i predlaže novi oblik koji će se postići keramičkim ljuskicama. Novopostojeću situaciju sa zubnog modela stomatolog može prenijeti u usta pacijenta privremenim materijalom (mock up). Tada pacijent može odlučiti je li zadovoljan predloženim oblikom te, ukoliko nije, predložiti promjene.

Koji je cilj terapije keramičkim ljuskicama?

Uljepšati pacijentov osmijeh s maksimalnom poštedom tvrdog zubnog tkiva i što prirodnijim izgledom koji će se uklopiti bez razlike u odnosu na ostale zube.

Ljuskice na gornja četiri inciziva