30. kolovoza 2018.

Što s mliječnim zubom kad ispadne?

mliječni zub koji se klima

Ispadanje mliječnih zuba za neku djecu može biti pomalo zastrašujuće iskustvo. Kako bi im umanjili nelagodu i strah te učinili taj veliki događaj ugodnijim, roditelji diljem svijeta već stoljećima izmišljaju priče uz pomoć kojih ispadanje mliječnih zuba postaje zabava. Neke od tih priča već znamo.

ZUBIĆ VILA
Svakako je najpoznatiji lik. U Engleskoj, SAD-u, Australiji, Irskoj, Norveškoj, Danskoj, Novom Zelandu, roditelji potiču djecu da ispali zubić prije spavanja stave pod jastuk. Zubić vila dolazi noću i otkupljuje zubić za novac koji ostavlja pod jastukom.

MIŠ
U mnogim kulturama, vila je zapravo miš! U Meksiku se zove Raton Perez, u Španjolskoj Ratoncito Perez, u Francuskoj La Petite Sauris, u Škotskoj White Fairy Mouse. I njemu se zubić ostavlja pod jastukom, a osim novčića, ponekad donosi igračke ili neke druge male darove. Slično je i u Peruu, Kolumbiji, Čileu, a u Argentini djeca mliječni zubić ostavljaju kraj uzglavlja u čaši vode. Voda je namijenjena mišu, izmorenom od cjelonoćnog skupljanja zubića, koji ju popije, zub uzme, a u čaši ostavi mali dar.

BACANJE ZUBA, ALI NE U SMEĆE
U Japanu djeca bacaju ispali donji zubić visoko u zrak, a gornji ravno na pod. Simbolika je u želji da trajni zubi izrastu u tom smjeru, gornji prema dolje, donji prema gore. Na Bliskom Istoku djeca bacaju zubiće prema suncu, u nadi da će im drugi put izrasti bolji zubi nego sto su bili mliječni. Mali Austrijanci bacaju zubić preko kuće ili pak od njega naprave privjesak za ključeve.

SPREMANJE ZUBA NA POSEBNA MJESTA
U nekim dijelovima Europe djeca ispali mliječni zubić zakopavaju u zemlju, u Ukrajini zamotavaju zubić u papirnatu maramicu i stavljuju u neki mračan kutak sobe. U Indiji, Koreji i Vijetnemu donji zub se stavlja na krov, a gornji ispod podnih dasaka. Takvim pažljivim spremanjem ispalih mliječnih zubića djeca prizivaju brzo i pravilno izrastanje trajnih.

I na kraju, možda će se neki od vas i sjetiti, u našim je krajevima postojao običaj da se prvi ispali mliječni zubić odnese zlataru koji od njega napravi privjesak za lančić. Za koju god opciju se odlučili i koju god priču ponudili vašem djetetu, želimo da vam ispadanje mliječnih zubića ostane samo u lijepom sjećanju.