30. kolovoza 2018.

Što nakon gubitka zuba?!

Gubitak već i jednog zuba narušava estetiku, sklad lica, ali dovodi i do poremećene žvačne funkcije. Otežano je žvakanje i odgrizanje hrane. Ljudi su skloni gubitak prednjeg zuba odmah nadoknaditi, što nije slučaj sa gubitkom zuba u stražnjem segmentu jer se to, kao, ”ne vidi”.

Gubitkom zuba događaju se promjene na susjednim zubima i tkivima. Kost na mjestu izvađenog zuba se razgrađuje, susjedni zubi naginju se u prazni prostor, zubi u susjednoj čeljusti izrastaju. Dugoročno, zbog nepravilnog opterećenja na preostale zube i oni postaju pomični, trpe i žvačni mišići te posljedično dolazi do promijena i bolova u čeljusnom zglobu.

Izgubljeni zub nije izoliran problem i treba ga što prije nadoknaditi kako bi uspostavili optimalne uvjete, vratili žvačnu funkciju i spiječili gore navedene posljedice nedostatka zuba. Zube možemo nadoknaditi na više načina. Ovisno o situaciji možemo izraditi fiksne protetske nadomjeske (krunice i mostovi), mobilne protetske nadomjeske (proteze) ili ugraditi implantat na koji opet dolazi krunica, most ili proteza. Naravno, nedostatak više zuba može se sanirati i kombinacijom protetskih nadomjestaka, ovisno o rasporedu preostalih zuba.

Fiksni protetski nadomjesci (krunice i mostovi):

Izrađuju se u slučaju kada je izgubljena samo kruna, a preostao zdrav korijen zuba. Ili je izgubljen cijeli jedan ili više zuba te susjedni zubi služe kao sidrište za budući most. Time vraćamo optimalnu žvačnu funkciju i štitimo preostale zube od djelovanja nepravilnih sila koje nastaju usljed gubitka zuba jer se sile opet pravilnije prenose na preostale zube i okolna tkiva.

Krunice i mostovi mogu biti potpuno keramički, a mogu se izrađivati na metalu ili cirkonu (metalkeramički, cirkon-oksid keramički).

Mobilni protetski nadomjesci (proteze):

Mogu biti djelomične kad nadomješta nekoliko zuba ili potpune kad nedostaju svi zubi. Potpune proteze oslanjaju se u cijelosti na sluznicu, dok djelomične imaju djelom dentalno opterećenje. Za zube nosače vežu se kvačicama ili ako želimo postići da se retencije ne vide, različitim attachmentima (”kopčama”).

Implantoprotetika:

U novije vrijeme sve je popularnije nadomještanje zubi implantatima. Pacijent ga osjeća kao vlastiti zub pa gotovo da i nema perioda prilagodbe. Uz dobru higijenu to je gotovo doživotno riješenje. Implantat se ugrađuje u kost na mjesto zuba koji nedostaje i zamjenjuje korijen istog. Oseointegracija implantata traje 4-6 mj. Za to vrijeme pacijent ima privremeni nadomjestak. Konačno se izrađuje trajni nadomjestak (krunica, most ili proteza) ovisno od situacije.