05

Parodontitis / parodontoza

parodontoza, upala desni, liječenje parodontoze laserom, dentalni laser, ordinacija sanja vuić, zagreb

Parodontitis, odnosno parodontoza, bolest je potpornih struktura zuba.
Parodontitis nastaje kao posljedica neliječenog gingivitisa zbog kojeg bakterije prodiru u dublje slojeve potpornog tkiva zuba, razarajući kost i stvarajući tzv. džepove. S obzirom na oblik razlikujemo agresivni, kronični i nekrotizirajući parodontitis. Neki oblici bolesti razvijaju se gotovo neprimjetno dok su drugi praćeni boli, krvarenjem, otokom desni, lošim zadahom te klimanjem i migracijom zuba.

parodontoza, upala desni, liječenje parodontoze laserom, dentalni laser, ordinacija sanja vuić, zagreb

Dijagnoza parodontitisa postavlja se kliničkim pregledom, sondiranjem, mjerenjem parodontalnih indeksa te rentgenskim snimanjem.

Ključnim čimbenikom u razvoju parodontalnih bolesti smatra se zubni plak, a ostali čimbenici su dob, nasljeđe, pušenje, stres, ortodontske anomalije, traume, malnutricija i dr.

Gingivitis je najblaži oblik parodontne bolesti praćen crvenilom, krvarenjem i oticanjem desni. Subjektivne smetnje mogu, ali ne moraju biti prisutne u ovoj fazi bolesti. Uzrok gingivitisa najčešće leži u neadekvatnoj oralnoj higijeni, a liječi se redovitim profesionalnim čišćenjem zubnih naslaga (kamenca) i poliranjem od strane doktora dentalne medicine. Ključna je i promjena higijenskih navika pacijenta.

Liječenje parodontitisa

parodontoza, upala desni, liječenje parodontoze laserom, dentalni laser, ordinacija sanja vuić, zagreb

Liječenje parodontitisa podrazumijeva otklanjanje supragingivnih naslaga (profesionalno čišćenje plaka i kamenca), ali i subgingivnih naslaga tj. struganje i poliranje korijena zuba (tzv. kiretaža zuba). Tim postupkom uklanjaju se naslage i bakterije koje se nalaze ispod zubnog mesa u tzv. parodontalnom džepu. Uz samo čišćenje, provodi se i pjeskarenje površine zuba te dezinfekcija diodnim laserom čime se postižu odlični rezultati.

U razvoju parodontalnih bolesti ključna je prevencija koja podrazumijeva :

  • Besprijekornu oralnu higijenu – uz korištenje standardne četkice obavezna je i svakodnevna uporaba konca i interdentalne četkice u kombinaciji s oralnim antiseptikom (vodicom za ispiranje) koji će vam preporučiti vaš doktor dentalne medicine.
  • Redovito profesionalno čišćenje kamenca i plaka (supragingivnih naslaga) uz pjeskarenje te kontrole minimalno svakih 6 mjeseci kod svog doktora dentalne medicine.

Parodontološka dijagnostika

Imate pitanje ili se želite naručiti? Rado ćemo vam dati savjet i ponuditi rješenje!
Kontaktirajte nas

Dijagnoza parodontitisa postavlja se :

  • kliničkim pregledom
  • anamnezom
  • mjerenjem parodontalnih indeksa (plak indeks, indeks krvarenja papile, sondiranjem dubine džepova i retrakcije gingive)
  • rentgenskim snimanjem (ortopantomogram ili 3d snimke)
  • mikrobiloškim testovima.

Tim metodama dobiva se informacija o stupnju oštećenja tkiva te eventualnoj prisutnosti patogenih bakterija u parodontu. U novije vrijeme došlo je i do razvoja rane dijagnostike, u fazi dok bolest još nije manifestirana. Radi se o enzimskim te imunološkim testovima koji se provode u laboratoriju, ali i u samoj ordinaciji u samo nekoliko minuta. Tim testovima postigao se značajan korak u ranoj prevenciji parodontalne bolesti.

Parodontološka terapija dentalnim laserom
Čišćenje zubnog kamenca i poliranje
Interdentalno čišćenje
Briga za desni