02

Ortodoncija kao preventiva

ortodoncija, myobrace, ordinacija sanja vuić, zagrebInfantilno gutanje, dominacija unutarnjeg ili vanjskog kruga orofacijalnih mišića, nepodesne navike (sisanje dude ili prsta, grickanje noktiju, škripanje zubima…) i disanje na usta samo su neki od uzročnika nepravilnog zagriza.

Ispravljanje zuba danas ne mora nužno značiti nošenje fiksnog ili mobilnog aparatića za zube. Proučavanjem stomatognatog sustava, navika govora, gutanja ili načina kako koristimo našu orofacijalnu muskulaturu, došlo je do spoznaje da pravilnom vježbom možemo umanjiti, odnosno popraviti položaj zuba. Za to nam služe miofunkcijske naprave za vježbu.

Miofunkcijske naprave koriste se kod ortodontskih anomalija koje je moguće ispraviti jačanjem određene skupine orofacijalnih mišića, a koriste se i kod ispravljanja infantilnog gutanja (kada se prilikom gutanja jezik gura prema naprijed) i kod ispravljanja disanja na usta.

Cilj terapije miofunkcijskim napravama je stvaranje novih neuromuskularnih obrazaca. Vježbe mišića jezika, usana, brade ili obraza koje se provode zajedno s miofunkcijskom napravom veoma su učinkovite.

Miofunkcijske naprave koriste se najčešće u mješovitoj denticiji, prije fiksne ortodontske terapije, a ponekad mogu u potpunosti ispraviti anomaliju, bez potrebe za ortodontskom terapijom.

Myobrace

Myobrace je miofunkcijska naprava kojom se ispravljaju nepodesne navike kada one uzrokuju ortodontske anomalije.

Imate pitanje ili se želite naručiti? Rado ćemo vam dati savjet i ponuditi rješenje!
Kontaktirajte nas

Myobrace naprave imaju dvostruko djelovanje – korigiraju nepodesne navike i laganim silama ispravljaju zube. Riječ je o mobilnom aparatu koji se nosi 1­-2 sata po danu i noću za vrijeme spavanja, a kombinira se s posebnim vježbama za jačanje orofacijalnih mišića. Terapija Myobrace napravama traje otprilike 1,5 – 2 godine (ovisi o redovitom izvođenju vježbi i nošenju naprave), nije bolna, a mogu je nositi i djeca i odrasli. Najbolje vrijeme za započinjanje ovakve vrste ortodontske terapije jest u vrijeme kad počnu nicati prvi trajni zubi. Tada rast i razvoj čeljusti nije završen, pa se anomalije mogu brže i lakše ispraviti.

Face Former
Fiksna ortodoncija
Six Month Smiles
Inman Aligner

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.