01

Inlay, onlay i overlay

 

Inlay, onlay i overlay keramički su zubni nadomjesci koje prema izgledu i funkciji smještamo između ispuna i kruna. Kako bi se izbjeglo postavljanje zubne krunice na destruirani zub koji se, zbog razmjera, ne može sanirati klasičnim ispunom, pacijentu se predlaže postavljanje inlayja, onlayja ili overlayja. Na taj način čuvamo estetiku, ali i veći volumen prirodne zubne krune. Ovaj tip protetskih nadomjestaka koristi se primarno na stražnjim zubima, dok se za prednje zube kao estetski superiorna opcija koriste keramičke zubne ljuskice.

Izrada i postava

Inlayji, onlayji i overlayji poznati su i kao indirektni ispuni. Za razliku od klasičnih ispuna, njih ne izrađuje doktor dentalne medicine, nego zubni tehničar. Postupak postavljanja izvodi se u dvije posjete. Pri prvoj se posjeti zub preparira i uzima se otisak. Pacijent dobiva privremeni inlay/onlay/overlay dok se u laboratoriju izrađuje definitivna verzija nadomjestka. U drugom se posjetu gotovi nadomjestak trajno cementira na zub pacijenta. U Ordinaciji Vuić koriste se inlayji, onlayji i overlayji IPS Empress i IPS e.max.

Razlike

Imate pitanje ili se želite naručiti? Rado ćemo vam dati savjet i ponuditi rješenje!
Kontaktirajte nas

Tipovi indirektnih ispuna razlikuju se prema površini, ali i vrsti zubne strukture koju nadomještaju. Inlayji nadomještaju središnji dio zuba i smješteni su unutar čvrstih zubnih struktura. Oni ne prekrivaju kvržice zuba. Onlayji, s druge strane, prekrivaju veću površinu: unutarnji dio zuba i jednu kvržicu zuba. To znači da, osim unutarnjih zubnih tkiva, prekrivaju i dio grizne plohe. Overlayji prekrivaju najveći dio grizne plohe (središnji dio i dvije ili više kvržica). Iako se ponekad opisuju kao djelomične krune, od kruna se razlikuju prema površini koju prekrivaju, kao i prema tipu i opsegu preparacije prirodnog zuba. Prilikom postavljanja overlayja, očuvavamo veći postotak prirodne zubne krune.

Stamp tehnika

stamp tehnika, podizanje zagriza, table top, ordinacija sanja vuić, zagrebU slučajevima istrošenosti i destrukcije stražnjih zuba limitiranih na grizne plohe, pacijentima predlažemo postavljanje niza okluzalnih ljuskica, odnosno, overlayja, koji će rehabilitirati izgled i funkciju zuba bez nepotrebnog brušenja i postavljanja kruna. Tehnika Table-Top sjajna je alternativa krunama za pacijente kojima su, uslijed snažnih griznih sila, oštećene površine prirodnih pretkutnjaka i kutnjaka. Ona može biti izvedena direktno (u ordinaciji, od kompozitnih materijala) ili indirektno (u laboratoriju, od keramike).

Estetski ispuni
Keramičke krunice
Ljuskice za zube (veneers)
Smile Makeover

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.