13. srpnja 2018.

Puknuti zub

Postoji više vrsta puknuća zuba. Na puknuće zuba ukazuju raznovrsni simptomi, uključujući neravnomjernu bol pri žvakanju popraćenu naglim popuštanjem grizne sile te bol kod izlaganja zuba ekstremnim temperaturama. Bol je često periodična, što otežava liječniku dentalne medicine da otkrije njen točan izvor. Ako patite od spomenutih simptoma, savjetujemo Vam da posjetite endodonta – specijalista za spašavanje puknutih zuba. Terapija i njezin rezultat ovise o vrsti, lokaciji i razmjeru puknuća. Ako sumnjate da imate puknuti zub, savjetujemo Vam da što prije potražite stručnu pomoć. Nakon liječenja, većina puknutih zuba godinama funkcionira normalno.

Kako znati da imam puknuti zub?

Na puknuće zuba ukazuju raznovrsni simptomi, uključujući neravnomjernu bol pri žvakanju popraćenu naglim popuštanjem grizne sile te bol kod izlaganja zuba ekstremnim temperaturama. Bol je često periodična, što otežava liječniku dentalne medicine da otkrije njen točan izvor.

Zašto je puknuti zub bolan?

Da bismo shvatili zašto je puknuti zub bolan, važno je znati ponešto o anatomiji zuba. Unutar zuba, ispod bijele cakline i čvrstog tkiva zvanog dentin, nalaze se meka tkiva zuba – zubna pulpa. Pulpa sadrži živce i krvne žile.

Puknuće zuba može uzrokovati pomicanje komadića zuba, što iritira pulpu. Posljedično se pulpa može oštetiti do točke u kojoj gubi sposobnost regeneracije.

Osim bolnog grizenja i žvakanja, vitalni će puknuti zub postati osjetljiv na ekstremne temperature, a vremenom može početi boljeti sam od sebe, bez vanjskih podražaja. Snažnija oštećenja mogu dovesti do infekcije mekih tkiva koja se lako može proširiti na kost i zubno meso koje okružuje zub.

Što ako mi je zub samo otkrhnut?

Najveći postotak zubnih trauma otpada na otkrhnute zube. Oni mogu biti sanirani ponovnim lijepljenjem otkrhnutog komadića cakline na zub ili pak postavljanjem estetskog ispuna ili krune na mjesto puknuća. Nakon otkrhnuća zuba, posjetite svog liječnika dentalne medicine što prije kako biste spriječili pogoršanje situacije.

Kako se liječi puknuti zub?

Zub može puknuti na nekoliko načina. Terapija i njezin rezultat ovise o vrsti, lokaciji i razmjeru puknuća.

Infrakcije/napuknuća cakline
Infrakcije su sitna napuknuća koja zahvaćaju samo vanjsku caklinu. Takva su napuknuća iznimno česta kod odraslih zuba. Infrakcije su plitke, ne uzrokuju bol i primarno su estetski, a ne medicinski problem.

Fraktura krune
Fraktura krune podrazumijeva otpadanje dijela grizne plohe zuba, najčešće oko ispuna. Fraktura krune rijetko oštećuje pulpu, što znači da obično ne uzrokuje veliku bol. Liječnik dentalne medicine postavit će ispun ili krunu preko oštećenog dijela zuba kako bi ga zaštitio. Ako Vas, uslijed frakture zuba, zub boli pri udisanju ili ispijanju hladnih pića, zagrizite komadić čiste, vlažne gaze kako biste ublažili simptome do dolaska u ordinaciju. Na zahvaćeno područje ni u kojem slučaju nes stavljajte topikalne analgetike, otopine, vodice za ispiranje niti aspirin!

Puknuti zub
Puknuće zuba podrazumijeva ozljedu koja zahvaća griznu plohu i vertikalno seže sve do korijena. Zub još nije u dijelovima, no bez intervencije vremenom bi se mogao raspasti. Kako bi se zub spasio, potrebno je rano uspostaviti dijagnozu. Ako oštećenje dopire do pulpe, korijenski kanali zuba moraju se očistiti i napuniti kako bi se spriječilo pucanje krune zuba. U slučaju da puknuće seže ispod linije zubnog mesa, zub se više ne može spasiti i mora se izvaditi. Zato je važno na vrijeme započeti terapiju. Stanje neliječenog puknutog zuba vremenom će se samo pogoršati, stoga su rano postavljanje dijagnoze i početak terapije ključni za njegovo spašavanje.

Raspuknuti zub
Raspuknuti zub često je rezultat neliječenja puknutog zuba. Takav zub karakterizira napuklina koja zub dijeli na dva zasebna segmenta. Raspuknuti zub ne može se u cijelosti spasiti. Ipak, mjesto i dubina napukline određuju može li se spasiti makar jedan zubni segment. U nekim slučajevima, endodontskom terapijom moguće je spasiti barem dio zuba.

Vertikalna fraktura korijena zuba
Vertikalna fraktura korijena zuba najčešće pogađa avitalne zube, a podrazumijeva puknuće koje započinje u zubnom korijenu, a progresijom se penje prema griznoj plohi. Često je odlikuju minimalni simptomi, stoga ovaj tip puknuća zuba neko vrijeme može biti nezamijećen. U većini se slučajeva otkriva tek kad se proširi na okolno koštano i meko tkivo. Liječenje može uključivati vađenje zuba, no ponekad je dovoljno endodontskom terapijom ukloniti samo napuknuti segment.

Hoće li se moj zub potpuno oporaviti nakon terapije?

Za razliku od kosti, puknuti se zub ne može potpuno obnoviti. Unatoč liječenju, neke se pukotine mogu širiti i odvajati, što rezultira gubitkom zuba. Puknuti se zub maksimalno može zaštititi postavljanjem krune, no ni to ne jamči stopostotni uspjeh.

Liječenje puknutog zuba nužno je radi otklanjanja boli i smanjenja šansi za širenje puknuća. Nakon terapije, većina puknutih zuba nastavlja normalno funkcionirati.

Kako mogu spriječiti puknuće zuba?

Premda se puknuće zuba ne može sa sigurnošću spiječiti, moguće je poduzeti mjere koje će Vaše zube učiniti manje sklonima pucanju.

  • Ne žvačite tvrde predmete poput leda, olovaka i neraspuknutih kokica.
  • Ne stišćite i ne škrgućite zubima.
  • Ako škrgućete zubima u snu, neka Vam liječnik dentalne medicine izradi zaštitnu udlagu koja će prilikom spavanja Vaše zube štititi od trošenja.
  • Prilikom bavljenja sportom, zube zaštitite zaštitnom sportskom udlagom.