13. srpnja 2018.

Prvi posjet zubaru

Kada treba s djetetom prvi put posjetiti doktora dentalne medicine?

Prvi posjet doktoru dentalne medicine trebalo bi se obaviti do djetetove prve godine života, neposredno nakon nicanja prvih mliječnih zubi. Primarna svrha tog pregleda je upoznavanje djeteta sa stomatološkim timom, te edukacija roditelja o održavanju higijene djetetove usne šupljine, prevenciji karijesa i nepogodnih navika koje bi mogle dovesti do malokluzija. Dijete se kroz igru upoznaje s okolinom i na taj način stječe pozitivan stav prema stomatološkim zahvatima.

Treba li popravljati mliječne zube s obzirom da se oni zamjenjuju trajnima?

Mliječne zube važno je popravljati jer omogućuju djetetu hranjenje, pravilan govor i čuvaju mjesto za trajne zube. Gubitkom mliječnih zuba gubimo mjesto za njihove trajne nasljednike, što često dovodi do zbijenosti zuba i potrebe za skupom ortodontskom terapijom.

Kako izgledaju stomatološki zahvati kod djece?

U prvih nekoliko posjeta dijete se kroz igru upoznaje sa stomatološkom okolinom i instrumentima koji ne izazivaju strah, primjerice rotirajućom četkicom za poliranje zubi. Kada je ostvareno povjerenje između stomatologa i djeteta, kreće sa zahvatima, od najjednostavnijih i kraćih do onih složenijih. Kratkim i jednostavnih zahvatima jača se djetetovo povjerenje, te se kasnije mogu izvesti zahvati koji uzrokuju manju bol, poput davanja anestezije ili ekstrakcije mliječnog zuba.

Kako ja mogu pripremiti dijete na prvi dolazak?

Posjet stomatologu treba djetetu predstaviti kao uobičajeni dio svakodnevnice bez nepotrebnog mistificiranja i iznošenja negativnih iskustava. Objasnite djetetu zašto je važno da su zubi jaki i zdravi. U tome vam mogu pomoći dječje slikovnice ili animirani sadržaji na internetu. Važno je objasniti tko je zapravo stomatolog i kako on može pomoći. Poučena negativnim iskustvima kod drugih doktora, djeca se vrlo često uplaše bijelih kuta, maski i rukavica. Zastrašivanje djeteta stomatološkim tretmanom je kontraproduktivno. Izjave poput „ne budeš li prao zube, zubar će ti ih sve izvaditi/ izbrusiti“ kod djeteta stvaraju predrasude kojih se kasnije teško oslobađa.

Što je to pečaćenje fisura?

Pečaćenje fisura je jednostavan postupak kojim se na novoizniklim trajnim zubima uvelike može spriječiti nastanak karijesa. Fisure su usjekline na kruni zuba između zubnih kvržica. Duboke fisure su mjesta na kojima se skuplja hrana, te posljedično dolazi do nastanka karijesa. Sam postupak je potpuno bezbolan. Fisure se čiste četkicom, a zatim se prelijevaju materijalom koji odgovara boji zuba i ne narušava estetiku.

Koju četkicu izabrati za dijete?

Najbolja četkica je ona koja omogućuje temeljito četkanje svih zubi. Najčešće su to četkice male glave i jednostavne konstrukcije, bez nepotrebnih gumica i sličnih dodatnih elemenata. Zubi se mogu četkati ručno ili električnom četkicom. Tehnika četkanja koja se preporuča ista je kao i za odrasle – kružnim pokretima iščetkati sve površine zuba. Budući da dijete intuitivno izvodi neučinkovite pokrete ribanja, potrebno je da ga roditelj poduči i s njim strpljivo uvježba pravilnu tehniku četkanja.

Koju pastu je potrebno koristiti?

Sastojci zubnih pasti za djecu u osnovi se ne razlikuju od zubnih pasti za odrasle, osim što sadrže manje fluorida. Djeci do druge godine života preporuča se pasta s 500 ppm fluora i veličine zrna graška. Djeci do 7 godine starosti preporučaju se paste s 1000 ppm fluora, a djeca starija od 7 godina mogu početi koristiti zubne paste za odrasle. Uvijek nadgledajte pranje zubi, kako bi vaše dijete progutalo što manje zubne paste.

Što je fluoridacija zubi?

Fluor remineralizacijom i mijenjanjem metabolizma bakterija zaštitno djeluje protiv karijesa. Topikalna fluoridacija smatra se najboljim načinom prevencije karijesa uz najmanji rizik. Nanošenjem fluora na površinu zuba, u caklini nastaje depo kalcijeva fluorida. Fluor se otpušta u trenutku kad se stvore uvjeti za demineralizaciju (početak nastanka karijesa), zatim se ugrađuje u caklinu i ojačava je. Djelovanje profesionalnih preparata za fluoridaciju veoma je dugotrajno, a dovoljno ih je primjenjivati dvaput godišnje prilikom redovitih stomatoloških pregleda.

Koliko često moram posjećivati stomatologa s djetetom?

Kontrolni stomatološki pregledi kod djece trebali bi biti nešto češći nego kod odraslih, a optimalno svaka 4 mjeseca. Na taj će način stomatolog pratiti rast i razvoj Vašeg djeteta i planirati daljnju terapiju i preglede.

Vađenje zuba