27. studenoga 2019.

Posljedice kokaina na zube

Kokain je snažni stimulans koji izaziva osjećaj euforije i intenzivnog zadovoljstva. S vremenom stvara psihofizičku ovisnost koja za posljedicu ima psihološke, medicinske i sociološke posljedice.

Kako kokain utječe na oralno zdravlje?

Ovisno o metodi primjene, ušmrkavanjem ili utrljavanjem u sluznicu, kokain dovodi do perforacije nepca i/ili nosnog septuma, teškoće u gutanju, hranjenju i govoru, generalizirane upale zubnog mesa (parodontitisa), otapanja zubne cakline i dentina. Kokainski prah je sol koja ima niski pH -4,5. Pomiješan sa slinom dovodi do otapanja kalcij fosfat hidroksilapatita u caklini zuba, kao posljedicu imamo razorene zubne krune i generalizirani karijes na većem broju zuba.

Stiskanje zuba i čeljusti

Kokain uzrokuje bruksizam (nekontrolirano stiskanje zuba). Njegove su posljedice bolovi u mišićima i potrošenost zuba. Također uzrokuje kserostomiju (suhoću usta), što dodatno indirektno dovodi do karijesa i bolesti zubnog mesa.
Uporaba kokaina, dakle, uzrokuje:
– eroziju zubne cakline i karijes
– perforaciju nepca i nosnog septuma
– parodontitis
– bruksizam
– suhoću usta
– nepopravljive promjene na zubima

Kako liječiti zube oštećene uporabom kokaina?

Tipična slika ovisnika o kokainu su kratki potrošeni zubi, otopljena caklina, karijes na vanjskoj plohi sjekutića (gdje ga uobičajeno ne nalazimo), tamno crveno otečeno zubno meso sklono krvarenju na najmanji dodir. Pacijenti sa ovakvom slikom najčešće zahtijevaju sveobuhvatnu stomatološku terapiju koja uključuje sanaciju karijesa, liječenje zuba, parodontalnu incijalnu terapiju i na kraju zaštitu zuba keramičkim krunicama.