27. veljače 2020.

Moram li vaditi zub?

Često dobivamo upite od pacijenata moraju li vaditi određeni zub. Sve naravno ovisi o situaciji, no vađenje je zuba zadnja opcija i obavljamo je isključivo kada se zub ne može spasiti. U Ordinaciji Vuić uvijek nastojimo očuvati pacijentov prirodni zub!

Kako se može spasiti zub od vađenja?

Ako imate veliki karijes koji je destrurirao veliku površinu krune zuba i napredovao sve do pulpe ili „živca“ zuba, u svrhu spašavanja tog zuba izvodi se liječenje zuba, odnosno endodontski zahvat. Ono se izvodi tako da se očiste inficirani kanali zuba i ispune odgovarajućim punjenjem. Ako je zub već liječen, na osnovi rtg snimke procjenjuje se je li punjenje adekvatno napravljeno. U slučaju da nije, najprije se radi revizija endodontskog liječenja. Liječeni, avitalni zubi imaju dosta oslabljenu strukturu i skloni su pucanju te je zato često neophodno napraviti nadogradnju zuba, gdje se kolčiči sidre u liječeni korijen zuba i tako učvrščuju zub. Nakon toga, zubi se dodatno zaštite izradom krunica.

Kada se mora vaditi zub?

  • Vertikalna fraktura korijena zuba
  • Veliki karijes koji osim krune zahvaća i veliki dio korijena, a ne može se sanirati liječenjem i nadogradnjom
  • Neuspješno kirurško liječenje cisti, granuloma i sl.
  • Ortodontski razlozi (neki slučajevi iziskuju vađenje zuba kako bi se ostvario željen pomak)

Stomatolog će potrebu za vađenjem zuba procijeniti na temelju simptoma, te kliničkim pregledom i rtg snimkom. Zub koji nedostaje može se nadomjestiti izradom keramičkog mosta ili ugradnjom implantata.

Puknuti zub
Vađenje zuba/ vađenje umnjaka
Zubni implantat