30. kolovoza 2018.

Matične stanice i u mliječnim zubima!

Medicina se ubrzano razvija i svakodnevno nas iznenađuje svojim dostignućima. Među novostima koje nam priređuje, jedno od najvećih je tzv. regenerativna medicina, posebno upotreba matičnih stanica za liječenje raznih bolesti, pa i onih najtežih.

Što su matične stanice?!

To su osnovne stanice ljudskog organizma. Njihov zadatak je da grade naš organizam, pospješuju oporavak i regeneraciju tijekom cijelog života. To ih čini izuzetno korisnima u liječenju mnogih bolesti.

Terapija matičnim stanicama koristi se već 50 godina, a danas više o njoj ne govorimo kao o eksperimentalnoj već rutinskoj terapiji koja spašava brojne živote. Cilj terapije matičnim stanicama je regeneracija tkiva u ljudskom organizmu. Danas se to odnosi na transfuziju krvi i transplataciju koštane srži.

Krv iz pupkovine bogat je izvor različitih matičnih stanica, od onih hematopoetskih koje se koriste u liječenju krvnih oboljenja te multipotentnih mezenhimalnih matičnih stanica koje imaju potencijal diferencirati se u razne stanične tipove. Većina banaka matičnih stanica čuva samo prvi tip matičnih stanica, ali da bi se njihov potencijal mogao iskoristiti u potpunosti bitno je da se one pohranjuju i čuvaju u cijelosti, tj da se čuva cjelokupna krv iz pupkovine.

Uspijeh terapije matičnim stanicama ovisi i o dostupnosti njihova izvora, što je uz krv iz pupkovine i koštana srž, te u novije vrijeme i mliječni zubi.

Matične stanice iz mliječnih zuba!

Zašto su one važne? One vam daju dodatno vrijeme da ako niste sačuvali djetetovu krv iz pupkovine, još uvijek imate vremena pohraniti njegove dentalne matične stanice. Vaše dijete će izgubiti mliječne zubiće najkasnije do 12 godine života što vam ostavlja dodatnog vremena da na neinvazivan način dobijete i sačuvate matične stanice iz mliječnih zuba kao zalog za budućnost.
Rijetko i odrasli imaju još pokoji mliječni zub u svojoj čeljusti koji bi mogao biti dragocjeni izvor matičnih stanica.
Matične stanice koje se nalaze u mliječnim zubićima mogu se razviti u druge tipove stanica, što znači da mogu liječiti mnoga nezdrava stanja, a time sačuvati i produžiti život. One mogu zamijeniti stanice koje su izgubljene ili oštećene kod ozljede ili zbog bolesti. Uzgajane pod određenim uvjetima, one mogu izgraditi različite organe, i tkiva (kosti, hrskavicu). Znanstvenici smatraju da su upravo dentalne matične stanice budućnost i da će se koristiti za liječenje brojnih bolesti poput srčanih oboljenja, dijabetesa, presađivanje kože, oštećenja živaca i mnogih drugih pa i u kozmetičkoj kirurgiji.

BioEden je banka dentalnih matičnih stanica koju u Hrvatskoj zastupa tvrtka Bio Save Premium.