10. rujna 2018.

Krvarenje zubnog mesa

liječenje parodontoze i krvarenja desni uklanjanjem kamenca

Zdravo i čvrsto zubno meso je vitalno za održanje zuba u ustima. Krvarenje zubnog mesa može biti uzrokom prejakog četkanja zuba pa je pri tom došlo do ozljede, ali najčešće je uzrok krvarenju upala zubnog mesa tzv. Gingivitis ili opsežnije parodontitis.

U većini slučajeva upale zubnog mesa i krvarenja nalaze se nakupine plaka na zubima uz zubno meso. Ako se plak ne otkloni četkanjem zuba pretvara se u tvrdokorniji zubni kamenac koji se onda teško može odstraniti. Dobra oralna higijena je od vitalne važnosti za vaše zube.Samo ćete pravilnim četkanjem otkloniti pojavu gingivitisa i parodontoze koja u konačnici rezultira rasklimavanje i gubitkom zuba.

Što je uzrok upale zubnog mesa i krvarenja?
Upale mogu također izazvati povlačenje zubnog mesa, koje se nikada više neće vratiti u svoj fiziološki položaj što izaziva preosjetljivost zubnih vratova i oslabljeno sidrenje zuba u kosti.

Krvarenje zubnog mesa mogu uzrokovati:

-prejako četkanje zuba
-nepravilna upotreba zubnog konca
-određene kemikalije iz kiselih napitaka,hrane, osvježivača daha, sredstava za izbjeljivanje zuba, lijekova
-hormonalne promjene tijekom trudnoće
-bilo kakvi problemi s krvarenjem
-nedostatak vitamina C ili K
-uzimanje sredstava za razrjeđivanje krvi npr. Andol ili Aspirin
-loše sjedajuće proteze
Ako Vam desni krvare i dalje usprkos svim savjetima koje vam je uputio Vaš doktor dentalne medicine, krvarenje može upućivati na neke ozbiljnije bolesti npr. leukemija, zbog čega će biti najbolje da se obratite svojem liječniku opće prakse.

Kako spriječiti krvarenje zubnog mesa?
Upute kako spriječiti krvarenje zubnog mesa:

-Dobra oralna higijena
-Čišćenje zubnog kamenca bi trebalo provoditi svakih 6 mjeseci.
-Također ćete dobiti savjete kako pravilno četkati zube bez traumatiziranja zubnog mesa.
-Koristite mekanu četkicu za zube nakon jela i dodatno isperite usnu šupljinu tekućinom na bazi vodikovog peroxida ili barem slanom vodom koja će dodatno ukloniti bakterije. Izbjegavajte upotrebu otopina na bazi alkohola jer one isušuju usta.
-Barem jednom dnevno, najbolje prije spavanja koristite interdentalne četkice odgovarajuće veličine (koje vam je preporučio vaš stomatolog).
-Prehrana bi trebala biti raznovrsna, bogata voćem i povrćem s dovoljnim unosom vitamina C (šipak, zelena paprika, limun, naranča) i K (sve vrste kelja i kupusa, špinat, šparoge) kako bi desni bile čvrste i zdrave.
-Izbjegavajte pušenje cigareta, to može samo pogoršati situaciju.
Ako koristite lijekove (često one za tlak ili srce), oni mogu utjecati na krvarenje zubnog mesa, posavjetujte se sa dr opće medicine.