10. rujna 2018.

Kozmetička stomatologija

Doživljaj lijepoga je vrlo subjektivan, a i podložan promjenama kroz vrijeme pa i kroz razne kulture. Nešto što je lijepo meni ne mora nužno biti i drugima. Ponegdje se zlatni zubi smatraju estetskima pa čak i statusnim simbolom.

Do danas se pojam estetike i lijepoga u stomatologiji uvelike promijenio. Vrlo je važno uz funkcijske zadovoljiti i estetske zahtjeve. Pacijenti su sve više svjesni toga da im lijepi osmijeh donosi pozitivne efekte u društvenom i profesionalnom životu. Stoga se pred stomatologa i suvremenu stomatologiju postavljaju sve viši zahtjevi.

Pacijenti često ne znaju točno izraziti što ih smeta i čime su nezadovoljni u svom osmijehu. Na terapeutu je tada da interpretira pacijentovo nezadovoljstvo i ponudi mu moguća rješenja. Ukoliko je funkcija zadovoljavajuća i zubi su zadovoljavajućeg oblika i veličine, ali su promijenili boju, može se provesti izbjeljivanje. Oblik i boju zuba možemo korigirati keramičkim ljuskicama, tzv. veneers uz minimalno invazivno uklanjanje tvrdog zubnog tkiva.

U našoj ordinaciji nudimo i krunice i mostove od potpune keramike i cirkon keramike kojima izvrsno imitiramo prirodni osmijeh i boju zuba. Često kozmetički zahvat u stomatologiji podrazumijeva multidisciplinarni pristup ortodonciji, implantologiji, protetici. To znači da uključujemo npr. ortodonciju za ispravljanje položaja zubi (npr. INMAN ALIGNER), oralnu kirurgiju za ugradnju zubnih implantata, protetiku za nadomještanje jednog ili više zubi, a sve to za uljepšavanje Vašeg osmijeha.