10. rujna 2018.

Koji ispun odabrati?

popravak zuba i odabir najbolje plombe

Često je pitanje koji ispun odabrati? Amalgamske plombe ili “bijele”? U posljednje vrijeme puno se govori o amalgamskim (sivim) ispunima (plombama) kao štetnim. Je li to stvarno tako? Ili je to možda borba za prevlast različitih industrija – proizvođača tzv. novih, boljih materijala.

Znamo da:
– dentalni amalgam sadrži 50% žive
– živa (Hg) polako izlazi, otpušta se iz amalgama
– je živa visoko toksična

Jesu li amalgamske plombe otrovne?
Trovanje malim količinama žive uzrokuje simptome poput tjeskobe, nervoze, umora, teškog nošenja sa stresom, promjene raspoloženja, potištenost, neodlučnost, glavobolje, depresiju, metalni okus u ustima, itd.
Nije poznato je li količina žive u amalgamskim ispunima dovoljna da uzrokuje navedene simptome ili bolesti, čak ni kad pacijent ima mnogo takvih ispuna u ustima. Intenzitet reakcije više ovisi o osjetljivosti pojedinca na živu nego o “objektivnoj” opasnosti trovanja živom. Osim toksičnosti, amalgamski ispuni mogu uzrokovati stvaranje napona među svojim metalnim komponentama (50% živa, 35% srebro, 9% kositar, 6% bakar, tragovi cinka), slično kao baterije. Normalni električni napon ljudskog tijela iznosi oko 3mA, dok u ovakvim slučajevima on može narasti za 0.1mA – 10mA.

Koji ispun odabrati?
Amalgamski ispuni koriste se u stomatologiji od 1985. godine i nijedan suvremeni materijal dosad nije uspio nadmašiti njihove fizičke karakteristike. Trudnicama se savjetuje da posve izbjegavaju amalgamske ispune, kao i da ih ne mijenjaju tijekom trudnoće jer brušenje amalgama može uzrokovati drastičan porast razine žive u tijelu, koja može biti iznimno štetna za fetus.

Postoji način minimiziranja unosa žive tijekom zamjene amalgamskih ispuna:
Stomatolog će osigurati dobru cirkulaciju zraka u ordinaciji, spriječiti kontakt Vaše kože sa živom i pažljivo će koristiti sisaljku za slinu kako bi spriječio gutanje žive. Nastojat će spriječiti mrvljenje ispuna te će ga odstraniti u većim komadima. Ukoliko imate mnogo takvih ispuna, Vaš stomatolog može predložiti pauze od nekoliko tjedana između zamjena kako unos žive ne bi bio prevelik.

Kako bi zaštitili zdravlje građana, Švedska, Norveška, Njemačka, Austrija, Nizozemska, Finska i Kanada nedavno su ograničile uporabu amalgamskih ispuna u stomatologiji.