21. veljače 2019.

Kako uljepšati svoj osmijeh prije vjenčanja?

Kako uljepšati zube prije vjenčanja, mladenka u vjenčanici s lijepim, bijelim osmijehom

Složene pripreme koje podrazumijeva organizacija vjenčanja najčešće uključuju i ulog u vlastiti izgled. Svaka mladenka, a nerijetko i mladoženja, za svoj veliki dan žele pokazati „najbolje od sebe“. Kako Vam u tome može pomoći doktor dentalne medicine? Kako postići da boja Vaših zuba pristaje uz vjenčanicu? 🙂

Nažalost, ne postoji univerzalan odgovor na ovo pitanje. Put do lijepog osmijeha ovisi o početnom stanju u usnoj šupljini pacijenta, a shodno tome i složenost te duljina trajanja same terapije. Sljedeći navedeni postupci najučestaliji su koji se primjenjuju u uljepšavanju osmijeha naših budućih mladenaca.

1. Izbjeljivanje zuba

a) Kod kuće

KAKO?
Gel karbamid-peroksida u niskim koncentracijama od 10%, odnosno 16% nanosi se svaku večer u prozirne udlage i nosi tijekom cijele noći.

TRAJANJE POSTUPKA?
U prosjeku 30 dana. Ovisi o početnoj nijansi zuba i Vašem cilju pa tako sami odlučujete do koje nijanse ih želite izbjeliti, a uz dolazak na kontrolu svakih 10 dana zajedno s Vama pratimo napredak i bilježimo boju Vaših zuba.

JE LI IZBJELJIVANJE ŠTETNO ZA ZUBE?
Izbjeljivanje nije štetno za Vaše zube, no, kod vrlo malog broja pacijenata javi se preosjetljivost zuba u obliku sijevajuće boli na podražaj najčešće hladnog zraka ili tekućine. Svakako je učestalost preosjetljivosti puno rjeđa u ovom slučaju nego kod izbjeljivanja UV lampom u ordinaciji.

ŠTO AKO MOJI ZUBI BUDU PREOSJETLJIVI?
U tom slučaju možete na 1-2 dana preskočiti stavljanje gelova, a umjesto toga zube četkati pastom za preostjetljive zube. Ukoliko ste izbjeljivanje započeli 16%-tnim gelovima, pokušajte s onima od 10%.

b) U ordinaciji

KAKO?
UV lampa u našoj ordinaciji uzrokuje aktivaciju 40%-tnog gela vodikovog peroksida.

TRAJANJE POSTUPKA?
Sam postupak traje 1 sat, a u slučaju da niste zadovoljni postignutom nijansom predlažemo još jedan tretman. U pravilu ga zbog visoke koncentracije gela za izbjeljivanje te kratkotrajnije postojanosti rezultata preporučujemo pacijentima kao „last minute“ riješenje prije velikog događaja.

c) Izbjeljivanje avitalnih zuba

KAKO?
Uložak gela za izbjeljivanje stvalja se u endodontski liječeni zub koji nije moguće izbjeliti prethodno navedenim postupcima.

TRAJANJE POSTUPKA?
Uložak je potrebno mijenjati svakih nekoliko dana, a u prosjeku zahtjeva 3 dolaska te se tada, nakon postignute željene nijanse, zub ponovno zatvara završnim ispunom.

MOŽE LI SE U OVOM SLUČAJU JAVITI PREOSJETLJIVOST?
Budući da se u Vašem zubu više ne nalazi živac, to nije moguće.

2. Ravnanje zubi (Estetska ortodoncija)

a) Inman Aligner

KAKO?
Inman Aligner je mobilni aparatić koji omogućuje ravnanje prednjih zuba u području od lijevog do desnog očnjaka.

TRAJANJE TERAPIJE?
Predviđeno trajanje terapije je  4-6 mjeseci uz 18-20 sati nošenja dnevno. Duljina trajanja terapije ovisi o složenosti početne situacije te broju sati nošenja.

KOLIKO ČESTO JE POTREBNO DOLAZITI NA KONTROLE?
Svaka 2 tjedna.

OMETA LI APARATIĆ FUNKCIJU GOVORA?
Inman Aligner osim luka koji s prednje strane vrši pritisak na Vaše zube, sadrži i stražnji luk koji u početku onemogućava jeziku u potpunosti normalnu funkciju govora pa je stoga potrebno određeno vrijeme privikavanja.

b) ClearSmile Aligner

KAKO?
Clear Smile Aligneri su prozirne udlage koje imaju širu indikaciju primjene od Inman Alignera, a užu nego li Six Month Smiles. Omogućavaju ravnanje zuba od lijevog do desnog prvog pretkutnjaka.

TRAJANJE TERAPIJE?
Ovisi o broju predviđenih udlaga, složenosti terapije i  redovitom nošenju. Udlage je potrebno nositi svakoga dana 20-22 sati. Predviđeno je da pacijent svaka 2 tjedna dobiva novu udlagu.

KOLIKO ČESTO JE POTREBNO DOLAZITI NA KONTROLE?
Svaka 2 tjedna.

OMETA LI APARATIĆ FUNKCIJU GOVORA?
Udlage su vrlo ugodne i neprimjetne za nošenje. Potrebno je svega nekoliko dana da se jezik navikne na novu okolinu koja u pravilu ne ometa njegovu funkciju govora.

c) Six Month Smiles

KAKO?
Six Month Smiles je fiksni aparatić koji zube ravna uz pomoć bijelih estetskih bravica i žice. Ima najširu indikaciju od svih spomenutih metoda estetske ortodoncije. Može ispraviti nepravilnosti u području između prvih kutnjaka.

TRAJANJE TERAPIJE?
Predviđeno vrijeme trajanja terapije je 6-9 mjeseci. Duljina trajanja je ovisna isključivo o kompleksnosti slučaja i karakteristikama zuba i kosti svakog pojedinca.

KOLIKO ČESTO JE POTREBNO DOLAZITI NA KONTROLE?
Jednom do dvaput mjesečno.

OMETA LI APARATIĆ FUNKCIJU GOVORA?
Budući da se bravice i žica nalaze isključivo s prednje strane zuba, Six Month Smiles aparatić neće ometati Vaš govor.

HOĆE LI SE NAKON TERAPIJE ZUBI VRATITI U PRVOBITNI POLOŽAJ?

Svaka od navedenih ortodontskih terapije završava retencijom. Ona može biti fiksna – u obliku tanke metalne žice koja se lijepi s unutrašnje strane zuba ili pak mobilna – kao udlaga koju je tijekom prvih 6 mjeseci nakon završetka ortodontske terapije potrebno nositi cijeli dan, a nakon toga samo tijekom noći. U slučaju oslabljenog parodonta ili nekih parafunkcijskih kretnji (bruksizam) preporučeno je nositi kombiniranu retenciju – fiksna + mobilna. Svaka od navedenih vrsta retencije se nosi sve dok pacijent želi biti siguran da se zubi neće biti vratiti u prvobitni položaj, dakle – doživotna.

3. Protetika

a) Ljuskice

ŠTO SU LJUSKICE?
Ljuskice su keramički protetski nadomjestci koji zahtjevaju tek minimalno brušenja zuba unutar cakline ili to u nekim slučajevima uopće nije potrebno.

KADA?
Ljuskice omogućavaju potpuno prirodan, estetski zadovoljavajući izgled osmijeha. Imaju mogućnost zatvaranja dijastema, promjene oblika i boje zuba. Važno je napomenuti kako je ponekad prije stavljanja ljuskica potrebno izravnati ili izbjeliti zube, ovisno o procjeni Vašeg doktora.

TRAJANJE POSTUPKA?
Sam zahvat uključuje nekoliko dolazaka. Prije svega, potrebno je učiniti klinički pregled i postaviti plan terapije. Potom je moguće krenuti u prvu fazu terapije koja uključuje brušenje i otisak brušenih zuba. Ljuskice se izrađuju u suradnom laboratoriju te ih je nakon probe i usklađivanja boje moguće trajno cementirati.

b) Krunice

prije i poslije uljepšavanje osmijeha bezmetalnim punim cirkonskim krunicama

ŠTO SU KRUNICE?
Krunice su protetski nadomjesci koji se izrađuju od različitih vrsta estetskih materijala. Cementiraju se na brušeni zub, odnosno bataljak.

KADA?
Indicirane su u slučajevima kada nedostaje veliki dio tvrdog zubnog tkiva, imaju zaštitnu ulogu kod očuvanja integriteta nevitalnih zuba koji su skloni pucanju ili su već frakturirali, a također omogućuju promjenu boje i oblika zuba u većem rasponu nego li ljuskice.

TRAJANJE POSTUPKA?
Sam postupak uključuje brušenje zuba te u istom posjetu uzimanje otisaka. U laboratoriju se izrađuje probna krunica koja se nakon prilagođavanja dosjeda na brušenom zubu i određivanja definitivne boje ponovno šalje u laboratorij. Nakon završne laboratorijske faze moguće ju je trajno cementirati.

c) Mostovi

ŠTO SU MOSTOVI?
Most je protetski nadomjestak koji se sastoji od niza spojenih krunica izrađenih od estetskog materijala u boji Vaših zuba.

KADA?
Glavna indikacija izrade mosta je nedostatak jednog ili više zuba. Broj i razmještaj zuba koji nedostaju uvjetuju koliko je zuba potrebno izbrusiti u nosače mosta.

TRAJANJE POSTUPKA?
Neophodno je most raditi isključivo na saniranim, nekarioznim zubima. Zbog toga je prethodno potrebno učiniti rentgensku snimku čijom će analizom Vaš doktor utvrditi nepostojanje upalnih procesa.

KOJI JE ROK TRAJANJA PROTETSKIH RADOVA?

Protetski radovi će trajati onoliko dugo koliko je zub nosač zdrav, odnosno saniran. Odgovarajuća oralna higijena spriječit će zadržavanje plaka, nastanak karijesa i povlačenja zubnog mesa uz rub protetskog nadomjestka, a to je svakako glavni faktor za dugovječnost Vašeg nadomjestka.

 

 

Izbjeljivanje zubi u ordinaciji ili kod kuće
Inman Aligner- mobilni aparatić za odrasle
Clear Smile Aligner – ortodontske udlage
Ljuskice za zube (veneers)