10. rujna 2018.

Kako sportski napici mogu uništiti zube

Sportski napici i energetska pića su u posljednje vrijeme vrlo popularna, no moramo vas upozoriti da takva pića imaju izrazito visoku kiselost koja može uzrokovati nepopravljivu štetu na vašim zubima erodirajući zaštitni caklinski sloj.

Erozija zubne cakline

Caklina je čvrsti „omot“ na vašim zubima koji ih štiti i ujedno je najčvršće tkivo organizma.

S obzirom na to da caklina nije građena od živih stanica, ne može se regenerirati i jednom kada se ošteti, trajno je oštećena.
Caklina pomaže u zaštiti vaših zuba od prekomjernog trošenja, štiti ih od naglih promjena temperatura i štetnih, jakih kemikalija. No, ako postoje pukotine u caklini hrana i pića mogu prouzročiti obojenje zuba. Sve u svemu, bez ovog sjajnog zaštitnog sloja, zubi mogu postati osjetljivi i podložni kvarenju – karijesu.

Erozija zubne cakline je uzrokovana šećerima koji stvaraju kiseline koje otapaju caklinu i ostavljaju zub nezaštićenim. Sportska pića, energetska pića i gazirana pića imaju ekstremno visoke doze šećera, a poneka još sadrže fosfornu i limunsku kiselinu. Čak i voćni sokovi sadrže prirodne kiseline koje mogu biti korozivnije od kiselina u bateriji! Ostali faktori koji mogu oštetiti caklinu su alkohol (posebno vino), slabo lučenje sline (slina je važna u ispiranju štetnih kiselina) i prehrana bogata slatkišima. Također, pretjerano trošenje zubi u smislu škripanja zubima, grizenja noktiju ili čak pretjeranog četkanja zubi može oštetiti caklinu. Imajte na umu da možete naslijediti slabu caklinu zbog čega morate još više paziti na nju.

Postoji nekoliko glavnih znakova caklinske erozije:
Osjetljivost-dentin je čvrsta zubna supstanca koja se nalazi ispod cakline i bogat je živčanim završecima koji reagiraju u početku na hladno, slatko, toplo, slano , a kasnije se ta preosjetljivost može pretvoriti u bol.
Obojenost zuba-kako caklina erodira i stanjuje se, sve više je izložen dentin piću i hrani koji se oboji a zubi izgledaju žući i stanjeni.
Pukotine i odlamanja fragmenata cakline- rubovi i površina zuba su neravni, nepravilni i hrapavi.

Što napraviti kada popijete sportski napitak?
Preporučujem ograničen unos zaslađenih i kiselih energetskih pića koliko god je to moguće. Ako već popijete takvo piće preporučujem Vam da usta isperete s vodom ili barem uzmete žvakaću gumu kako bi se povećalo lučenje sline i samim tim ispiranje usta. Također, nemojte prati zube odmah nakon pijenja takvih pića, kiseline bi se mogle bolje utrljati u zube i njihov učinak bi se pojačao.

Ako imate oštećenje cakline, javite se stomatologu kako bi vas mogao dalje savjetovati. Ako su veća oštećenja cakline možemo vas savjetovati koje preparate da koristite kako bi se zaštitili zubi, a možda u ekstremnijim situacijama preporučimo izradu ljuskica ili keramičkih kruna.