13. srpnja 2018.

Halitoza ili loš zadah

Loš zadah, odnosno halitoza, može biti rezultat loše oralne higijene, nepovoljnih prehrambenih i drugih navika, no može ukazivati i na druge zdravstvene probleme.

Loša ili neredovita oralna higijena

Hrana koju pojedemo počinje se raspadati već u ustima. Ako zube i usnu šupljinu ne održavamo čistima, preostale čestice hrane uzrokuju porast broja bakterija između zuba te na desnima i jeziku. Zube je potrebno četkati najmanje dva puta dnevno zubnom pastom na bazi fluora i mekom četkicom s manjom glavom koja može s lakoćom doprijeti do svih mjesta u ustima. Četkanje je poželjno popratiti čišćenjem zubnim koncem ili interdentalnom četkicom i ispiranjem antibakterijskom otopinom. Zubne proteze i mobilne ortodontske aparatiće također je potrebno održavati čistima četkanjem i povremenom dezinfekcijom za to namjenjenim sredstvima. Stomatologa treba posjećivati redovito, svakih 6-9 mjeseci. Kontrole i profesionalno uklanjanje kamenca (tvrdih bakterijskih naslaga na zubima) ključan su faktor u održavanju svježeg daha!

Prehrambene i druge navike

Poznato je da prehrambene namirnice intenzivnog „neugodnog“ mirisa, poput luka i češnjaka, uzrokuju zadah. Ispijanje kave i alkoholnih pića, velik unos slatkiša i pušenje također uzokuju povećanje broja bakterija u ustima. Neke od namirnica koje uzrokuju svjež dah su hrana bogata vodom i vlaknima, poput svježih krastavaca, crvene paprike i brokule, aromatično bilje i jogurt. Za redovito ispiranje usta od bakterija ključan je redovan unos vode i stvaranje sline, koje možemo potaknuti žvakanjem žvakaćih guma bez šećera.

Zdravstveni problemi

Ukoliko ste poduzeli sve navedeno, a loš zadah ustraje, mogli biste patiti od kronične upale desni, odnosno parodontoze. Parodontoza je bolest potpornih struktura zuba, a uzrokuju je bakterije koje formiraju tzv. parodontološke džepove i razaraju čeljusnu kost. Redovne posjete stomatologu pomoći će u ranom otkrivanju i uspješnom kontroliranju parodontoze!

Zadah mogu uzrokovati i gljivične infekcije usta, kao i zubni karijes. Također, kserostomija, odnosno suhoća usne šupljine, doprinosi razvoju bakterija u usnoj šupljini. Slina je potrebna za ispiranje usta i neutralizaciju kiselina uzrokovanih raspadanjem stanica hrane itd. Nedostatak sline može biti rezultat uzimanja određenih lijekova, problema sa žlijezdama slinovnicama ili pak učestalog disanja kroz usta. Loš zadah može biti simptom nekih drugih bolesti, poput upale pluća, bronhitisa i ostalih upala respiratornog sustava, kronične upale sinusa, dijabetesa, kroničnog želučanog refluksa ili problema s jetrom i bubrezima.