10. rujna 2018.

Grillz – Nova modna ludost!

grillz nakit za zube

Mnogi su ostali zapanjeni novim trendom koji se proširio ovo ljeto među američkim predstavnicima jet-seta u show biznisu. Riječ je o grillzu, nakitu za zube. Madonna, Beyonce, Rihanna, Katy Perry i Miley Cyrus samo su neke od promotorica novog trenda.
Svoj početak grillz je doživio u 1980. među pripadnicima hip-hop i rap scene, ali se njegova uporaba znatno povećala u 90-ima nakon što je frontman grupe Public Enemy Flavor Flav napravio grillz. Njegov image u 2000-ima slijedili su i ostali reperi, npr. Nelly, Chris Brown i Andrew 3000.

Grillz postaje „mainstreem“ 2012. kada se Ryan Lochte, olimpijski pobjednik u plivanju, pojavio sa grillzom u bojama američke zastave na Ljetnim olimpijskim igrama. Međutim, nakon što su trendsetterice kao Madonna i Beyonce pokazale svoje dijamantima optočene grillze, oni su zaživjeli i među širom ženskom populacijom.

Što je grillz?

Postoje dvije osnovne vrste, konfekcijski i individualizirani (napravljeni od strane doktora dentalne medicine), a najčešće su izrađeni od plemenitih metala u kombinaciji sa skupocjenim dijamantima ili kristalima, pa njihova cijena može doseći i do nekoliko stotina tisuća dolara. Grillz može biti mobilan ili je zacementiran (fiksiran) na zube. Ponekad je potrebno i korigirati zube brušenjem ne bi li bilo dovoljno mjesta za grillz.

Oprez!

Najveća opasnost krije se u činjenici da će mnogi obožavatelji, oponašajući taj novi modni hit, pribjeći jeftinoj i nekvalitetnoj kopiji koja može imati i ozbiljne zdravstvene posljedice. Iako nema studije koje bi potvrdile ili demantirale štetnost grillza, važno je biti oprezan i izradu prepustiti stručnoj osobi. U protivnom, grillz može izazvati trovanje metalima, abraziju (trošenje) zuba, karijes, upale desni te poremećaje u zglobu i drugo.

Dakle, dragi naši pacijenti, dobro razmislite prije nego odlučite slijediti ovu novu modnu ludost jer, zdravi zubi su uvijek u modi.