13. srpnja 2018.

Diastema mediana – razmak između prednjih zuba

Diastema mediana ili središnja diastema predstavlja razmak između prednjih zubi. Dok je u nekim kulturama ona izrazito popularna, mnogi koji je kod nas imaju osjećaju nezadovoljstvo jer ne odgovara zapadnjačkim estetskim imperativima.

Diastema je u mliječnoj denticiji uobičajena pojava, a u trajnoj se denticiji najčešće javlja upravo među prednjim jedinicama. Uzroci središnje diasteme mogu biti raznoliki: poremećaji u rastu i razvoju, nasljeđe, odstupanje u veličini i obliku zuba, hipertrofični frenulum, itd. Suvremena stomatologija nudi više mogućnosti rješavanja tog estetskog „problema“ – od restaurativnih postupaka do kirurgije.

Prilikom pregleda važno je ustanoviti razlog diasteme i pronaći optimalno rješenje za njezino zatvaranje. Najprije se uzima otisak i izrađuju sadreni modeli koje dentalni tehničar u suradnji sa stomatologom navoštava, zatim se situacija prikazuje pacijentu. Potencijalni je budući izgled moguće dočarati i izravnom tehnikom u ustima pacijenta. Ne brinite, taj postupak služi za ilustraciju – ukoliko niste zadovoljni onime što vidite, za Vas ćemo pronaći drugo rješenje.

Nakon toga slijedi odabir metode koja će za Vas dati najbolje estetsko rješenje. Odabir metode ovisi o veličini diasteme. Možemo odabrati ortodontsku terapiju koja je najdugotranija metoda. Ako je uzrok diasteme hipertrofični frenulum gornje usne, on se može sanirati kiruški ili laserom, odnosno postupkom frenulektomije. Manje diasteme moguće je zatvoriti i upotrebom kompozitnih materijala. Za najljepši rezultat najčešće se koriste keramičke ljuskice za koje je potrebno minimalno brušenje.

S druge strane, možete se povesti i za izrekom „ako nije pokvareno – ne popravljaj“. Neki pacijenti ni tijekom smile makeovera ne žele zatvoriti diastemu, smatrajući je simpatičnim detaljem i ključnim sastojkom svog imidža.