5. ožujka 2020.

BRUKSIZAM I ISTROŠENI ZUBI

Zubi potrošeni uslijed bruksizma - noćnog škripanja zubima

Pretjerano trošenje zubi, najčešće kao posljedica bruksizma (noćnog škripanja) nalazi se, prema nekim istraživanjima, kod oko 8% populacije (Sleep related movement disorder). Samom stiskanju zuba prethodi živčani impuls koji kreće iz Centralnog nervnog sustava koji najprije izaziva poremaćeje srčanog ritma (ubrzani ritam), ubrzano disanje i na kraju kontrakciju maseteričnog mišića koja se kroz dulje vrijeme očituje na zubima i licu. Oblik lica pacijenata koji pate od bruksizma je kvadratičan sa izrazito “nabildanim” žvačnim mišićima, a donja trećina lica je smanjena jer se gubitkom zubne supstance u vertikali snižava zagriz.

Nadomiještanje visine krune zuba kod pacijenata s bruksizmom je prilično zahtijevan proces koji iziskuje poznavanje etiologije bruksizma, dentalne materijale i metode brušenja koje će doprinijeti stabilnosti novog protetskog nadomjestka. Izuzetno je važna suradnja pacijenta i motiviranost.

Aplikacija botulinum toxina (Vistabel )u maseterični mišić onemogućiti će jako stiskanje mišića i s vremenom promijeniti oblik lica- suziti ga.