22. ožujka 2019.

Neuromodulator u stomatologiji

Zubi potrošeni uslijed bruksizma - noćnog škripanja zubima

Neuromodulator se može koristiti u svim onim situacijama kada želimo umanjiti aktivnost mišića blokirajući prijenos živčanih impulsa.

U situacijama kada pacijent snažno stišće zube ili škripi zubima, zbog čega pretjerano “bilda” žvačne mišiće, neuromodulator je metoda izbora koja pomaže u relaksaciji mišića, smanjenom opterećenju stomatognatnog sustava i čuvanju zuba od pretjeranog trošenja. Neuromodulator se aplicira u mišić maseter koji je odgovoran za jake sile žvakanja. Aplicira se u žvačne mišiće u malim dozama i  nakon 7-10 dana djeluje tako da onemogućuje jake sile i stiskanje zuba. Pacijentu je i dalje omogućeno žvakanje i normalna funkcija. Nakon nekoliko aplikacija u razmaku od 6 mjeseci, lice se sužava, prestaju problemi sa zglobom, a zubi se čuvaju – ne pucaju i ne troše se pretjerano.

Gummy smile ili tzv. mesnati osmijeh naziv je za osmijeh prilikom kojega se izuzetno jako prikazuje zubno meso – uzrok tome može biti građa čeljusti, zubno meso koje je preraslo krune zuba ili jako podizanje gornje usnice. Doktor će nakon pregleda i analize funkcije ustanoviti uzrok takvom neprivlačnom osmijehu i, ukoliko se radi o mimici lica kada mišići pretjerano podižu gornju usnicu, jedina metoda da se umanji aktivnost tih mišića primjena je Neuromodulatora. Neuromodulator se u malim dozama aplicira obostrano u predio korijena nosa gdje se nalaze mišići-podizači gornje usnice te tako smanjuje njihovu aktivnost.