24. siječnja 2020.

Bolni umnjak

Treći kutnjaci, osmice ili umnjaci zubi su koji posljedni izrastaju u čeljusti, između 18. i 25. godine života. Upravo zbog toga što zadnji niču, imaju najmanje mjesta za rast i često znaju stvarati probleme.

Evolucijom je pojava umnjaka postala sve rjeđa. Oni su nekoć služili za drobljenje i mljevenje hrane, no u današnje vrijeme izgubili su svoju funkciju zbog drukčijeg načina pripreme i vrste hrane.

Umnjaci se ne trebaju vaditi ako su potpuni iznikli i ne stvaraju nikakve probleme u čeljusti te ako su dostupni za normalno održavanje higijene. Također se ne smiju vaditi preventivno zbog ortodontskih razloga, u smislu da će stvoriti „gužvu“ jer nemaju takvu silu da mogu pomaknuti prednje zube, kao što se prije mislilo.

Preporučuju se vaditi ako stvaraju opetovane upale zubnog mesa, tzv. perikoronitis. Do upale dolazi zbog djelomičnog izniknutog zuba, jer se stvara džep u koji ulazi hrana, a time i bakterije. Tada je potrebna primjena antibiotika, ispiranje đžepa, a ponekad i cirkumcizija, odnosno micanje zubnog mesa iznad neizniknutog dijela umnjaka.

Alveotomija, odnosno operativni zahvat vađenja umnjaka, siguran je, bezbolan i izvodi se pod lokalnom anestezijom. Par dana nakon zahvata treba jesti mekšu hranu, a u slučaju blage boli nakon zahvata preporučuju se analgetici.

Vađenje umnjaka
Bolni zub – kratki vodič
Liječenje bolnih stanja dentalnim laserom