%name ZUBNE PROTEZE

Nadomještanje izgubljenih zuba važno je za estetiku, fonaciju i funkciju.

Riječ je o izradi većeg broja zuba kada nije moguća izrada fiksnog nadomjestka. Kada nedostaju svizubi izrađuju se totalna zubne proteze, a kada je riječ o djelomičnom gubitku zubi izrađuju se parcijalne proteze. Zubne proteze su mobilni nadomjesci, što znači da ih pacijent sam vadi i stavlja uusta.

Neke od indikacija:

  • Djelomičan gubitak zuba
  • Gubitak svih zuba u čeljusti

Zubne proteze izrađuju se onda, kada je preostao premali broj zuba da bi se kvalitetno mogao izraditi fiksni protetski nadomjestak, ili to jednostavno onemogućuje situacija. Zubne proteze omogućuje žvakanje, govor i zadržavanje prirodne fizionomije lica. S kliničkog stanovišta je važno, da daljnje opterećenje kosti (žvakanjem) spriječava, tj. usporava gubitak tzv. alveolarnog grebena. Prerani gubitak kosti alveolarnog grebena značilo bi praktički nemoguću izradu bilo kakve proteze ili ugradnju impatata.

Zato terapeuti u našoj stomatološkoj ordinaciji naglašavaju kako je važno da se nakon gubitka zuba izrađuju proteze. Materijal od kojeg se izrađuju zubne proteze može biti ili posve akrilatni ili kombinacija akrilata i legure pod popularnim nazivom Wironit. Kod totalno bezube čeljusti proteze se izrađuju od akrilata.
Nadomještanje izgubljenih zuba važno je za zdrav osmjeh.

Kada zubi nedostaju preostali najčešće mijenjaju svoju poziciju, naginju se, rotiraju ili pak izrastaju, ako nedostaje zub u suprotnoj čeljusti. Takvepromjene mogu dovesti do znatnog oštećenja mekog tkiva tj. do bolesti desni koja uzrokuje daljnji gubitak preostalih zuba. Žvačni tlak, sila koja se prenosi na zube kod žvakanja kod kompletnog zubnog niza, prenosi se na sve susjedne zube, kod gubitka zuba preostali zub nema “oslonac”, s vremenom opterećenje za njega je preveliko i takav zub se gubi.

Kako održavati zubnu protezu možete vidjeti ovdje: Upute za njegu zubne proteze

Cijene zubnih proteza saznajte klikom na naš Cjenik.