PARODONTITIS/ PARODONTOZA je bolest potpornih struktura zuba.

PARODONTITIS nastaje kao posljedica neliječenog gingivitisa zbog kojeg bakterije prodiru u dublje slojeve potpornog tkiva zuba, razarajući kost i tvoreći tzv. džepove. S obzirom na oblik razlikujemo agresivni, kronični i nekrotizirajući parodontitis. Neki oblici bolesti razvijaju se gotovo neprimjetno dok su drugi praćeni boli, krvarenjem, otokom desni, lošim zadahom te klimanjem i migracijom zuba.

DIJAGNOZA parodontitisa postavlja se kliničkim pregledom, sondiranjem, mjerenjem parodontalnih indeksa te rentgenskim snimanjem.

Ključan čimbenik u razvoju parodontalnih bolesti smatra se ZUBNI PLAK, a ostali čimbenici su dob, nasljeđe, pušenje, stres, ortodontske anomalije, traume, malnutricija i dr.

GINGIVITIS je najblaži oblik parodontne bolesti praćen crvenilom, krvarenjem i oticanjem desni. Subjektivne smetnje mogu, ali ne moraju biti prisutne u ovoj fazi bolesti. Uzrok gingivitisa najčešće leži u neadekvatnoj oralnoj higijeni, a liječi se redovitim profesionalnim čišćenjem zubnih naslaga (kamenca) i poliranjem od strane doktora dentalne medicine. Ključna je i promjena higijenskih navika pacijenta.

LIJEČENJE parodontitisa podrazumijeva otklanjanje supragingivnih naslaga (profesionalno čišćenje plaka i kamenca), ali i subgingivnih naslaga tj. struganje i poliranje korijena zuba (tzv. kiretaža zuba). Tim postupkom uklanjaju se naslage i bakterije koje se nalaze ispod zubnog mesa u tzv. parodontalnom džepu. Uz samo čišćenje, provodi se i pjeskarenje površine zuba te dezinfekcija diodnim laserom čime se postižu odlični rezultati.

U razvoju parodontalnih bolesti ključna je PREVENCIJA koja podrazumijeva :

  • Besprijekornu oralnu higijenu -uz korištenje standardne četkice obavezna je i svakodnevna uporaba konca i interdentalne četkice u kombinaciji s oralnim antiseptikom (vodicom za ispiranje) koji će vam preporučiti vaš doktor dentalne medicine.
  • Redovito profesionalno čišćenje kamenca i plaka (supragingivnih naslaga) uz pjeskarenje te kontrole minimalno svakih 6 mjeseci kod svog doktora dentalne medicine.
%name PARODONTITIS / PARODONTOZA

PARODONTOLOŠKA DIJAGNOSTIKA

DIJAGNOZA parodontitisa postavlja se :

  • kliničkim pregledom
  • anamnezom
  • mjerenjem parodontalnih indeksa (plak indeks, indeks krvarenja papile, sondiranjem dubine džepova i retrakcije gingive)
  • rentgenskim snimanjem (ortopantomogram ili 3d snimke)
  • mikrobiloškim testovima.

Tim metodama dobiva se informacija o stupnju oštećenja tkiva te eventualnoj prisutnosti patogenih bakterija u parodontu. U novije vrijeme došlo je i do razvoja rane dijagnostike, u fazi dok bolest još nije manifestirana. Radi se o enzimskim te imunološkim testovima koji se provode u laboratoriju, ali i u samoj ordinaciji u samo nekoliko minuta. Tim testovima postigao se značajan korak u ranoj prevenciji parodontalne bolesti.

Cijene postupaka koji se odnose na terapiju parodontoze saznajte klikom na naš Cjenik.