13. srpnja 2018.

Upute pacijentima nakon postavljanja ortodontskog aparata

Nakon što se na Vaše zube postavi fiksni aparatić, normalno je da osjećate nelagodu koja je posljedica djelovanja sile na zube. No, to se već nakon prvog dana smanjuje. Možda ćete osjetiti i iritaciju unutrašnje strane usnica ili obraza. U tom će slučaju ortodont element koji iritira obraz prekriti komadićem voska ili pak malo svinuti žicu, a Vi si do sljedećeg posjeta Ordinaciji možete pomoći ljepljenjem komadića gume za žvakanje ili stavljanjem vate.

Što se tiče prehrane, morat ćete malo pripaziti. Tvrda hrana, poput orašastih plodova (bademi, lješnjaci, orasi), i ona ljepljiva (karamele), može odlijepiti bravicu, pomaknuti žicu iz utora ili odcementirati prsten, stoga bi je trebalo izbjegavati. Veće komade tvrđe i žilavije hrane trebali biste narezati na manje komadiće i pažljivo sažvakati. Nakon svakog jela zube treba oprati ili barem usta isprati s mnogo vode! Održavanje oralne higijene od izuzetne je važnosti za pacijente s fiksnim aparatićem. Na tržištu postoji niz proizvoda namjenjenih upravo ortodontskim pacijentima. Svi oni omogućuju čišćenje teško dostupnih mjesta (četkice s malom glavom, interdentalne četkice, itd.).

Osim redovitih kontrolnih pregleda kod ortodonta, potrebne su i redovite kontrole kod Vašeg stomatologa. Ukoliko postoji potreba, očistit će Vam kamenac i ispolirati zube. Pregledat će Vam sve zube – zubni je karijes lakše sanirati ukoliko je uočen na vrijeme!

Nakon skidanja fiksnog aparata, slijedi veoma važan dio terapije – nošenje retainera. Retainer je prozirna udlaga koja se nosi kako bi se zubi zadržali u novom položaju. Trajanje nošenja retainera individualno je za svakog pacijenta te se određuje ovisno o situaciji.

I, na kraju, uz puno truda i discipline, nakon skidanja fiksnog aparata, čeka Vas lijep i blistav osmijeh!

Upute nakon postavljanja fiksnog ortodontskog aparata možete preuzeti na sljedećoj poveznici: upute pacijentima nakon postavljanja aparata